planning - baas zijn over je eigen agenda

Word baas over je eigen agenda door ‘nee’ te zeggen

Vind jij nee zeggen ook zo lastig? Je bent echt niet de enige. Nee zeggen tegen jezelf lukt vaak wel – behalve als het om een reep Tony Chocolonely gaat. Nee zeggen tegen anderen is een ander verhaal. Ook al ben je daardoor geen baas meer over je eigen agenda en loopt je planning in het honderd.

We willen graag aardig gevonden worden en het de ander naar de zin maken. Vooral vrouwen zijn daar heel erg goed in. Daar is op zich niets mis mee. Als het maar niet ten koste gaat van jezelf. En dat is waar het vaak misgaat.

“Dan kom ik toch weer op mijn vrije dag.”

Pas geleden hielp ik een docent haar werk efficiënter te organiseren. Ze werkt 4 dagen per week; de woensdag is haar vrije dag. Bijna elke week is ze toch op haar vrije dag aan het werk. “Dan kunnen mensen alleen op woensdag afspreken en dan ga ik toch maar”.

Een andere dag vrij nemen komt niet in haar op. Op een bepaald moment rekent je omgeving erop dat jij de woensdag ook wel kunt. En daar gaat je vrije dag. Dit ging duidelijk ten koste van haarzelf.

Nee zeggen valt best mee”

Nee zeggen stond met stip op 1 van het lijstje zaken die ze anders aan wilde pakken. Haar grootste manco was dat ze geen overzicht over haar eigen tijd had. In haar papieren agenda stonden alleen haar afspraken genoteerd. Ik liet haar zien hoe handig een digitale agenda werkt en hoe je daar ook je hele lesrooster en alle andere afspraken in kwijt kunt. We vulden samen haar digitale planning. Toen alles erin stond zag ze met één oogopslag welke vrije momenten ze had en wanneer ze wel en niet op school is. Belt er nu iemand die een afspraak op woensdag wil, dan ziet ze snel wanneer ze wel beschikbaar is. Inmiddels heeft ze al een paar keer nee gezegd. “Eigenlijk valt dat ‘nee’ zeggen best mee. Mensen accepteren dat ik niet op woensdag kan. Ik had dat veel eerder moeten doen”.

Snel geleerd

Een tijdje geleden was ik bij een coach die kampte met hetzelfde probleem; moeilijk nee kunnen zeggen. Ook haar liet ik zien wat de voordelen van een digitale agenda zijn en hoe ze zo beter overzicht heeft over haar vrije momenten buiten de coachingsuren om. Inmiddels gebruikt ze haar digitale agenda intensief. En dat ze heeft leren nee zeggen, daar kwam ik al gauw achter. Ze zou mij nog iets toesturen. Ik appte haar op dinsdag “Stuur je me die informatie nog toe?”. Al gauw kwam er een appje terug: “Vrijdag heb ik tijd in mijn agenda 😉”.

Wil jij ook de voordelen van een digitale planning zelf ervaren? Kijk wanneer de volgende workshop gepland staat en schrijf je in. Er is plek voor maximaal 5 ondernemers.

agenda, plannen

Joyce Bilal-Hovestad

Zakelijk professional organizer

 Sloetmarke 10       

8016 CG Zwolle                                                                       

☏ 06 - 2443 7216     

✉ info@organiserenmeteffect.nl 

linkedin facebook twitter