routine

Waarom routine niet saai is. En ik soms een afspraak vergeet.

“Ben je er al bijna? We wachten op je.”

Ik verschiet van kleur als ik de stem van Maaike hoor. Met mijn haren nog nat van de douche knoop ik met één hand mijn lichtblauwe blouse dicht, terwijl ik mijn mobiel met mijn andere hand tegen mijn oor houd. Shit! Ik ben onze afspraak vergeten. Gauw haal ik een hand door mijn haar, schiet makkelijke schoenen aan, pak de autosleutel, mompel iets over een vergeten afspraak en vlieg de deur uit. Tien minuten later meld ik me, met het schaamrood op mijn kaken, bij Maaike en haar collega op kantoor.

Anders dan anders

Het is vakantietijd en dan is het wat opdrachten betreft altijd rustig. Mijn werkdagen zien er wat anders uit dan gewoonlijk. De kinderen zijn ook al vrij en zelf gaan we over anderhalve week naar het Gardameer. Ik ben dus al een beetje in de vakantiestemming. Het is woensdagochtend en dan werk ik eigenlijk nooit. ’s Ochtends heb ik altijd paardrijles. Vandaag niet; ook op de manege is het vakantietijd. En als al mijn routines weg zijn, gebeurt wat haaks staat op wat je van een structuurmadam mag verwachten: ik vergeet een belangrijke afspraak.

Vaste afsluiting

Mijn werkdag sluit ik – gewoonlijk – altijd af met het doornemen van mijn planning voor de volgende dag. Heb ik nog afspraken? Hoe laat moet ik dan weg? En daar ging het mis. Mijn vaste wat-staat-er-morgen-op-de-planning-moment ontbrak.

Routine geeft houvast

Ik leef met routines. Dat begon toen de kinderen klein waren en ik er vaak alleen voor stond omdat manlief veel in het buitenland werkte. Nou, als je dan geen routines hebt, maak je het jezelf heel lastig.  Nog steeds geeft dat me houvast. Het is niet zo erg dat we elke maandag gehaktdag hebben en elke dinsdag pastadag etc. Gelukkig niet. Ik kan gerust om half zes nog bedenken wat we gaan eten en dan vervolgens naar de Lidl fietsen voor de boodschappen. Maar mijn vaste werkdagen geven me wel die structuur die ik nodig heb om ook al die andere dingen te doen die ik leuk en belangrijk vind.

 “Maar routines zijn toch vreselijk saai?”

Dat hoeft helemaal niet. Het is vooral een ontzettend handig hulpmiddel. Want routines werken voor jou, zodat jij er niet meer – of in elk geval een stuk minder – over na hoeft te denken.

Routine in je administratie

Veel ondernemers hebben een haat-liefdeverhouding met hun administratie. Aan de ene kant weten ze hoe belangrijk het is om de cijfertjes op orde te hebben. Maar aan de andere kant is het ook elke maand weer een @#%%-klus. Ik ken genoeg ondernemers die er elke maand – en sommigen zelfs pas elk kwartaal als de btw-aangifte de deur uit moet – echt even voor moeten zitten om de boel weer op orde te krijgen. Als je elke week er even voor gaat zitten, is het zo klaar. Je betaalt je leveranciers op tijd, je hebt inzicht in wat er binnenkomt en uitgaat, je openstaande facturen zijn up-to-date én je bent zo klaar. In elk geval een stuk sneller dan wanneer je het opspaart. Zo heb je alleen maar profijt van een wekelijks uurtje – of twee – administratie.

Vaste marketingdag, andere invulling

Sandra bouwt websites met heel veel liefde. Maar om een constantere stroom opdrachten te krijgen, moet ze wekelijks tijd vrijmaken om aan haar marketing te werken. Die tijd schiet er steeds bij in. Klanten gaan altijd voor. Op maandag heeft ze nu haar vaste marketingdag. Haar andere werkdagen werkt ze aan opdrachten en spreekt ze haar klanten. En die marketingdag is niet saai, want die vult ze elke keer anders in. Maandag gehaktdag hoeft ook niet saai te zijn. Er zijn 1001 variaties met gehakt te bedenken.

Vaste thema’s voor social media

Als je actief bent op social media voor je bedrijf zijn routines ook handig. Als je je berichten elke dag een vast thema geeft – bijvoorbeeld tip van de week, wist je dat, een quote, productinformatie, etc. – hoef je alleen over de inhoud van de content na te denken, het thema staat immers al vast.

Je kunt zelf vast nog meer zaken binnen jouw bedrijf bedenken die regelmatig terugkeren waar je een routine van kunt maken.

“Ik begin vaak goed, maar na een week haak ik af.”

Verwacht alsjeblieft niet dat nieuwe routines ook direct aanvoelen als een routine. Zoals je als klein kind moest leren dat je elke avond je tanden moet poetsen – daar denk je nu ook niet meer over na, dat is een automatisme geworden – zo moeten ook nieuwe routines hun weg vinden. Dat gaat bij de een wat sneller dan bij de ander. Gemiddeld kost het zo’n 2 maanden om aan een nieuwe gewoonte te wennen. Gemiddeld. Dus er zijn ook mensen bij wie het een half jaar kost. Haak dus niet gelijk af als het niet in een keer lukt. Probeer het in elk geval langer dan een week vol te houden. Wat ook helpt is een buddy die je de nodige morele support geeft; een oppepper als je dreigt af te haken.

Wil jij ook meer rust in je hoofd en meer structuur in je werk? Een mooie start is het ontdekken van waar jij een routine van kunt maken. Zo houd je meer tijd over om te doen wat jíj wilt.

photo credit:  MTSOfan <a href=”http://www.flickr.com/photos/8628862@N05/32697055510″>Join Me for Lunch?</a> via <a href=”http://photopin.com”>photopin</a> <a href=”https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.0/”>(license)</a>

Joyce Bilal-Hovestad

Zakelijk professional organizer

 Sloetmarke 10       

8016 CG Zwolle                                                                       

☏ 06 - 2443 7216     

✉ info@organiserenmeteffect.nl 

linkedin facebook twitter