productiviteit

Waarom productiviteit overschat wordt en niets doen beter is.

“Mijn beste ideeën krijg ik onder de douche of op een ligbed in de achtertuin. Daar neem ik dan ook de tijd voor”, vertelde een ondernemer mij eens.

Ik luisterde met open mond naar zijn verhaal.

Ik heb de neiging om vooral productief te zijn: to-do-lijstjes afvinken, mails beantwoorden, telefoontjes plegen, blogs schrijven, training geven, klanten bellen. Op een ligbed in de achtertuin nadenken valt niet echt onder mijn definitie van productiviteit.

We flitsen heen en weer tussen microtaakjes

Dankzij de komst van computers, internet en smartphones verzetten we veel meer werk op een dag dan zo’n twintig jaar geleden. Maar hoe meer we doen, hoe minder we denken. Terwijl dat laatste zo belangrijk is. Tony Crabbe spreekt in zijn boek Nooit meer te druk over “ons dolgedraaide brein dat slechts heen en weer flitst tussen microtaakjes”. En zo zien onze dagen er inderdaad vaak uit; we zijn druk met het afvinken van allerlei kleine taken terwijl we ‘geen tijd hebben’ om eens rustig na te denken.

Nou schijnt het zo te zijn dat we van elk afgevinkt taakje een kick krijgen door dopamine dat vrijkomt in ons lijf. Dus onze voorkeur voor microtaakjes is wel verklaarbaar, maar toch.

Als je veel dingen doet op een dag, ben je toch juist productief bezig? Wat is daar mis mee?

Inderdaad. Je bent heel productief als je 83 e-mails wegwerkt, 12 telefoontjes pleegt en na een vergadering van 3 uur nog een voortgangsgesprek houdt. Maar neem jij weleens de tijd om gewoon na te denken? Om eens een uurtje te niksen en te kijken wat er naar boven borrelt? Even niets doen en moeten is een luxe die we ons niet vaak meer permitteren. Er is altijd wel iets dat onze aandacht vraagt.

Als het niet lukt om die rust spontaan te pakken, bijvoorbeeld op een mooie zomerdag, plan het dan in. Ik sprak pas geleden een grafisch vormgever die elke twee weken een heidag heeft. Op zo’n heidag trekt hij er in zijn eentje op uit en bezoekt musea, interessante steden of hij wandelt over de Sallandse Heuvelrug. “Op zo’n heidag kom ik tot rust. Dan doe ik inspiratie op. Als ik geen rust neem, zie ik dat terug in mijn werk.”

Wat heeft dat nadenken voor zin?

Als ondernemer wordt je zo in beslag genomen door alle dagelijkse beslommeringen dat het ten koste gaat van je creativiteit. En juist die creativiteit onderscheidt jou van je concurrenten en maakt dat jij goed bent in je vak. Ontzettend belangrijk dus om dat vlammetje brandend te houden.

Anne is freelance muziekdocent en bruist van de ideeën om haar lessen nog beter te maken. In haar mailbox en op haar computer verzamelt ze allerlei materialen en lijsten met ideeën. En daar blijft het. Ze doet er niets mee. “Geen tijd om mijn plannen uit te werken”, zegt ze.

Als je taken niet inplant, gebeuren ze zeker niet. Anne maakt nu elke maand 3 uur vrij om haar ideeën uit te werken. Innovatietijd staat er in haar agenda. “Omdat ik het nu inplan, gebeurt het ook. Mijn lessen worden steeds beter en leuker.”

Drie uur per maand is toch niets?

Het lijkt weinig, maar met de juiste focus kom je heel ver. Beter drie uur per maand dan helemaal niets. Je kunt jezelf wel voornemen om er drie uur per week van te maken, maar het moet wel haalbaar zijn. Voor Anne is drie uur per maand haalbaar.

Waar of wanneer kun jij goed niksen?

Kijk eens wat voor jou een fijne plek of omgeving is om rustig over je bedrijf na te denken en je creativiteit te laten stromen. Voor de één is dat een ligbed in de achtertuin, voor de ander een museum.

Ik heb me voorgenomen om een voorbeeld aan de ondernemer en zijn ligbed te nemen. Nu alleen nog wachten op mooi weer.

Wil jij ook graag tijd maken om eens rustig na te denken over je bedrijf, maar heb je geen idee waar je de tijd vandaan moet halen? Maak dan een afspraak met me (06-24437216 of info@organiserenmeteffect.nl). Dan kijken we samen waar jij de tijd vandaan kunt halen.

 

creativiteit, microtaakjes, minder doen, nadenken, productiviteit, tony crabbe

Joyce Bilal-Hovestad

Zakelijk professional organizer

 Sloetmarke 10       

8016 CG Zwolle                                                                       

☏ 06 - 2443 7216     

✉ info@organiserenmeteffect.nl 

linkedin facebook twitter