Simpel werken in 7 stappen

Simpeler werken in 7 stappen.

Vroeger – vorig jaar – stopte ik rond vijf uur met werken. Vervolgens verdween ik richting keuken om – onder het genot van een glas rode wijn –  te bedenken wat we zouden eten.

Maar sinds september moet er op elke doordeweekse avond minimaal een kind voetballen of werken. En altijd rond zes uur.

Om vier uur krijg ik het eerste appje: “Mam, denk je eraan dat ik om vijf uur moet eten?” Met als gevolg dat er te vaak pasta op het menu staat en er te vaak gauw een tosti wordt gemaakt.

Niet echt handig, dus dat moest echt anders.

Simpeler.

Sinds een paar weken bedenk ik op vrijdagavond wat we komende week gaan eten en doe ik op basis daarvan de boodschappen.

Dat geeft rust: ik hoef niet meer na te denken over wat we eten, de ingrediënten liggen in de koelkast en er is variatie. Degene die al om vijf uur moet eten krijgt een kliekje van de vorige dag.

Gek he, ik vond eten koken zo’n gedoe worden. Terwijl dat normaal pure ontspanning voor me is. Nu geniet ik er gelukkig weer van.

Kun je in jouw bedrijf ook simpeler werken?

Jij hebt vast ook van die taken die je enorm veel tijd kosten. Bij mij zijn het meestal niet mijn meest favoriete taken zoals de administratie of offertes uitwerken. Het kost energie, je gaat er tegenop zien en je stelt het steeds vaker uit. Maar ook leuke kanten van je werk kunnen teveel tijd kosten.We maken het zelf vaak nodeloos ingewikkeld.

Heb je weleens gekeken of je simpeler kunt werken? Zodat sommige taken minder tijd en energie kosten?

Steve Jobs was ook een voorstander van simpel en liet met Apple zien dat je het vooral eenvoudig moet houden:

“Simple can be harder than complex: You have to work hard to get your thinking clean to make it simple. But it’s worth it in the end because once you get there, you can move mountains.” 

Eh… dat klinkt goed. Maar hoe pak ik dat aan?

  1. Noteer wat jou veel tijd en energie kost. Als je zo niets kunt bedenken, houd dan eens een week bij waar je tijd en energie blijft.

 

  1. Is alles op je lijstje echt noodzakelijk? Of kun je ergens een streep doorheen zetten?

 

  1. Schrijf het proces per tijd- en energieverslinder zo gedetailleerd mogelijk uit.

 

  1. Bekijk alle stappen en bedenk per stap waarom je die stap neemt. Bedenk of dat logisch is.

 

  1. Schrap alle dubbele stappen.

 

  1. Kijk dan per stap of het ook simpeler, sneller en slimmer kan. Als je daar zelf te weinig kijk op hebt, laat dan iemand anders meekijken. Je bent echt niet de enige die last van tunnelvisie heeft.

Pfff… Dat kost me teveel tijd. Die heb ik toch al zo weinig.

Steve Jobs zei het al; simpel is niet makkelijk. Het vraagt wat van je. Tijd in dit geval om inzichtelijk te krijgen hoe jij simpeler kunt werken. Maar daarna levert het je juist tijd op. Net zoals ik er elke vrijdagavond echt voor ga zitten om mijn weekmenu te bedenken. Dat kost me tijd, maar in de week daarna heb ik er zoveel profijt van. Je inspanning verdien je dubbel en dwars terug. Beloofd.

Dat heb ik niet nodig hoor, alles loopt prima.

Klik dan maar gauw weg. Misschien kan ik nog wat van jou leren. Maar vergeet die tunnelvisie niet. Het kan erg interessant zijn om een collega-ondernemer mee te laten kijken.

Yvonne is accountmanager en heeft een haat/liefdeverhouding met offertes. Zonder offertes geen nieuwe opdrachten, maar wat heeft ze een hekel aan het uitwerken ervan. Ze zette haar hele offertetraject stap voor stap op papier. Voor haar lag de winst vooral in het maken van standaardteksten als basis van haar offerte. Een tweede winstpunt was dat ze niet langer haar offertes uitprint en per post verstuurt – zoals haar voorgangster ook altijd deed, maar ze voortaan mailt , met een simpele druk op de knop.

Oh ja, voor de gevorderde versimpelaars is er nog stap 7: Kijk welke taken je uit kunt besteden. Dan bespaar je nog meer tijd.

Wil jij samen met mij kijken hoe jij simpeler kunt werken, zodat je tijd overhoudt voor andere zaken? Bel 06-24437216 en maak een afspraak.

Joyce Bilal-Hovestad

Zakelijk professional organizer

 Sloetmarke 10       

8016 CG Zwolle                                                                       

☏ 06 - 2443 7216     

✉ info@organiserenmeteffect.nl 

linkedin facebook twitter