Nee zeggen | Structuur in je werk

Druk? Weet wat je wel en niet wilt.

Een sullige boekhouder die geen nee kan zeggen. Het gevolg is dat de woonkamer volstaat met spullen die hij niet nodig heeft: een opblaasbare matras, een supersonische keukenmachine, 3 messensets, een buikspiertrainer etc. Allemaal spullen die hij zich door telemarketeers heeft aan laten smeren. In de Nederlandse jeugdfilm De Boskampi’s speelt deze sul de hoofdrol.

De man kon geen nee zeggen omdat het onderdeel was van zijn sullige, meegaande karakter. Maar je hoeft niet perse sullig en meegaand te zijn om moeilijk nee te kunnen zeggen.

Geen nee zeggen gebeurt omdat we onvoldoende weten wat we willen.

Daarom is het belangrijk om je doelen te bepalen. Want als jij niet weet waar je naar toe wilt, hoe weet je dan wat je onderweg nodig hebt?

Heb jij al nagedacht over je doelen voor volgend jaar? En dan niet alleen een financieel doel; 10% groei of een ton meer omzet. Maar heb je ook nagedacht over persoonlijke doelen, ontwikkelingsdoelen en bijvoorbeeld bedrijfsdoelen in het algemeen?

Wat brengt jou dichterbij je doel?

Als je dat weet kun je nee zeggen tegen alles dat hier niet aan bijdraagt.

Voor een zonnige strandvakantie op Bali stop je ook geen handschoenen in je koffer. Betekent niet dat die handschoenen niet handig zijn. Alleen niet nu.

Welke marketingtools zorgen ervoor dat jij je doelen haalt? Kies er een paar uit en ga daar mee aan het werk. De volgende keer dat de sponsorcommissie van de voetbal belt, weet jij of dat reclamebord je dichterbij je doel brengt.

Wat wil jij het komende jaar doen aan je persoonlijke ontwikkeling? Ik had vorig jaar als doel dat ik presentaties wilde geven. Daar ben ik mee aan de slag gegaan en inmiddels heb ik er een aantal gedaan. Ik vond het zo leuk dat ik mezelf voor komend jaar als doel gesteld heb om daar beter in te worden. Ik heb me ingeschreven voor een training waarbij ik daaraan ga werken. Dat houdt ook in dat ik actief moet zoeken naar plekken om te spreken. Een puntje dat op mijn planning thuishoort. Al die andere boeiende trainingen laat ik voorlopig links liggen.

De vraag of iets je dichterbij je doel brengt, kun je ook loslaten of informatie. Er ligt een wereld aan informatie aan onze voeten. De gratis e-books, online trainingen, nieuwsbrieven en whitepapers stromen onze mailbox binnen.

Je kunt je bijvoorbeeld elk kwartaal in een bepaald thema verdiepen en dan alleen die informatie lezen die je kennis over dat thema verdiept.

Realiseer je dat je niet alles kunt lezen en onthouden. 99% van alle informatie kun je op elk gewenst moment op internet opzoeken. Wanneer het jou uitkomt. Je kunt beter je aandacht op een thema richten, dan versnipperen over meer onderwerpen waar je dan vervolgens te weinig van weet om er wat mee te doen.

“Druk zijn is een keuze”

In mijn vorige blog schreef ik over de speelruimte die je jezelf geeft en hoe dat helpt om makkelijker nee te zeggen. Wil jij elke woensdag vrij? Zeg dan nee tegen afspraken op woensdag en geef een alternatief. Als je in loondienst had gewerkt, was je ook niet op woensdag naar kantoor gegaan voor een afspraak.

Dat is geen vergelijking, hoor ik je denken.

Misschien niet, maar het helpt soms om je ‘drukte’ te relativeren. Tony Crabbe zegt in zijn boek Nooit meer te druk – als je het boek nog niet hebt gelezen, dan raad ik je dat van harte aan – niet voor niets dat druk zijn een keuze is.

Geitenlijst

Een derde manier om helder te krijgen wat je wilt is de geitenlijst. Ik hoorde deze term voor het eerst toen ik bij mijn ondernemerscoach aan mijn masterplan voor 2018 werkte. Om een lang verhaal (Claudia de Breij, boek, geit, rabbi) kort te maken: een geitenlijst is een lijst met alles waar je mee wilt kappen; alles wat bakken energie vreet. En laten de dingen op deze lijst nou vaak die dingen zijn waar jij eigenlijk nee tegen had willen zeggen.

Blijft nee zeggen ondanks deze tips lastig en wil je daar wat persoonlijke tips voor? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend gesprek (06-24437216 of info@organiserenmeteffect.nl).

 

 

Joyce Bilal-Hovestad

Zakelijk professional organizer

 Sloetmarke 10       

8016 CG Zwolle                                                                       

☏ 06 - 2443 7216     

✉ info@organiserenmeteffect.nl 

linkedin facebook twitter