basbakker de betekenaar

Leven zonder e-mail. Het lukte Bas bijna.

Een leven zonder e-mail. Voor velen van ons een utopie, maar voor Bas Bakker – bijna – werkelijkheid. Een tijd lang checkte hij zijn mail nog maar één keer per week. Inmiddels is dat opgelopen naar 1 keer per dag of per 2 dagen.

Bas is oprichter van De Betekenaar en zijn missie is om tekenen onze tweede moedertaal te maken. Je hoeft bij Bas niet aan te komen met excuses als “ik kan niet tekenen” of “ik ben niet creatief”. Volgens Bas kan iedereen – dus jij ook – leren tekenen. “Door te tekenen kun je beter communiceren met anderen en begrijp je elkaar beter.”

Sinds 2009 is Bas zelfstandig ondernemer. “Mail was altijd één van de belangrijkste communicatiemiddelen. Je leeft en werkt vanuit je e-mailbox. Dat werkt niet goed. Na het lezen van Getting Things Done van David Allen, ging ik anders naar mail kijken. Het bewustzijn van dat het anders moest was er altijd wel, maar nu pakte ik het echt anders aan.” In die tijd las Bas ook Four Hour Work Week van Timothy Ferris en dat sprak tot de verbeelding. “Ik deed wat het boek beschreef, maar nog steeds had ik te weinig tijd voor wat ik graag wilde doen. Zaken als e-mail, telefoon, klantencontact, offertes schrijven en nog wat andere activiteiten slurpten mijn tijd op.”

Hoe maak ik mezelf overbodig in mijn bedrijf?

Uitbesteden bleek het toverwoord. Collega’s en externe partijen namen taken over. Collega’s onderhouden het contact met klanten. “Voor nu werkt dat prima. Als het ooit niet meer prima is, zien we dan wel weer.” Zijn online cursus kon slimmer van opzet. De vernieuwde versie is een stuk efficiënter. Offertes uitbesteden bleek een stuk lastiger, maar ook dat lukte. Voor taken als telefoon aannemen en de gezamenlijke mailbox bleek een VA (virtueel assistent) een uitkomst.

Ongemakkelijk gevoel

“Je denkt dat je opdrachten misloopt of dat mensen boos worden als je je mail niet checken. Je voelt je oncomfortabel en krijgt stress omdat je denkt dat je van alles mist. Een maand lang heb ik mijn mail maximaal 1 of 2 keer per week gecheckt, maar er gebeurde weinig. Dat sterkte me in de overtuiging dat ik mijn mail niet vaker hoef te checken.”

E-mail veroorzaakt stress en onrust

Het ging ‘mis’ bij de lancering van een nieuw product. “Ik checkte gelijk vaker mijn mail. Razend benieuwd hoe het met de aanmeldingen staat. Elke mail vroeg om een actie. Ik checkte continu van alles en nog wat en was daardoor een stuk minder ontspannen.” Bas realiseerde zich pas toen hij ‘stopte’ met e-mail hoeveel stress en onrust mail veroorzaakt. En dat het een dagelijkse routine is die normaal gevonden wordt.

Betere focus

Inmiddels checkt Bas zijn mail weer – bijna- elke dag. Het levert hem tijd, rust, ruimte en focus op. “Ik ben meer ontspannen omdat ik weinig switch tussen taken. Mijn focus is beter. Ik bepaal wanneer ik wat doe en niet de klant; dat is voor mij het belangrijkste.”

Gouden tip

Zijn gouden tip voor mensen die hun mailgebruik ook willen inperken, is volhouden. “Het voelt ongemakkelijk. Je hebt het idee dat je van alles mist en dat voelt niet fijn. Maar dat is een illusie. Het duurt alleen even voordat je dat doorhebt.”

Je vindt Bas op www.debetekenaar.nl  of op www.basblogt.nl.

Wil jij ook minstens 1 uur per dag tijd besparen met je mail? Maak dan nu een afspraak voor een VIP-training. In max. 4 uur laat ik je zien hoe jij efficiënter mailt en minimaal 1 uur per dag kunt besparen. Meer weten? Bel 06-24437216 en ik vertel je graag meer. 

betere focus, e-mail checken, e-mailbox, focus, Four Hour Work Week, geen e-mail, Getting Things Done, gezamenlijke mailbox, minder e-mail, ontspannen ondernemen, uitbesteden

Joyce Bilal-Hovestad

Zakelijk professional organizer

 Sloetmarke 10       

8016 CG Zwolle                                                                       

☏ 06 - 2443 7216     

✉ info@organiserenmeteffect.nl 

linkedin facebook twitter