keuzes maken

Keuzes maken – hoe makkelijk kies jij?

We kiezen ons suf. Elke dag. Neem alleen al je email: elke mail vraagt een beslissing. Is deze voor mij bestemd? Zo nee, voor wie dan? Zo ja, wat moet ik er mee? Wannéér moet ik er wat mee? En als ‘ie beantwoord is, wat doe ik er dan mee? Weggooien of bewaren? En wáár bewaar ik hem dan?

Al die keuzes kunnen knap lastig zijn. Dan kiezen we maar niet. Of we stellen de keuze zolang mogelijk uit.

Waarom vinden we keuzes maken lastig?

1. We willen niemand teleurstellen. Een ja de een is een nee tegen de ander.
2. Of we zijn bang om een foute keuze te maken.
3. Er zijn zo veel mogelijkheden. Soms zijn we bang dat er nog een betere optie is:

Man: “Dan kopen we deze bank.”

Ik: “Zullen we niet nog ergens anders kijken?”

Man: “Je vindt deze toch mooi? Nou dan.”

En als ik géén keuze maak? Wat gebeurt er dan?

Niets. Maar als er niets gebeurt, komt er ook niets in beweging. Soms is een slechte keuze beter dan geen keuze.

Een voorbeeld. Mijn e-mail-inbox probeer ik altijd zo leeg mogelijk te houden. Dat geeft me overzicht. Ook in de map verwijderde items en verzonden items wil ik zo min mogelijk mails. En dus gooi ik weleens te snel een mail weg. Onlangs nog eentje met afspraakgegevens van een potentiële opdrachtgever. Uiteindelijk moest ik hem bellen en vragen of hij de gegevens nogmaals wilde mailen. Niet zo’n beste beurt.
Maar mijn inbox is lekker leeg.

Waarom hamer je zo op keuzes maken?

Mensen die efficiënt werken, kunnen meestal goed keuzes maken. Dat betekent niet dat ze altijd de juiste keuzes maken. Maar ze maken ze. En zo kunnen ze snel verder.

Want weet je wat er gebeurt als je het niet doet? “Schuif maar door naar de volgende vergadering.”

Maar hoe weet ik nou of ik een goede keuze maak?

Dat weet je niet altijd. Je neemt bijvoorbeeld een nieuwe collega aan die het werk goed aan lijkt te kunnen. Maar na een half jaar zie je toch dat ze tegenvalt. Dat helpt je in elk geval om een volgende keer een andere keuze te maken.

Zo ben ik altijd dagen in de weer om een vakantie uit te zoeken. Mijn pubers willen disco, wij willen bos. Lastig. Maar vorig jaar had ik een prachtig appartement in Italië gevonden. Met een zwembad. We hadden er allemaal zin in. Die keuze was dus snel gemaakt.
Ter plaatse bleek helaas dat wij de enige vakantievierders waren. Dus geen andere pubers. En ook geen wifi. Ik was vergeten een vinkje te zetten bij de zoekcriteria.

3 Tips om makkelijker te kiezen

1. Zet de voor- en nadelen op een rijtje.
2. Wees niet bang voor een foute keuze.
3. Blijf niet hangen in mogelijk betere opties.

PS: Heb je hulp nodig? Bij je e-mail systeem bijvoorbeeld? Kijk gauw hier.

2-minutenregel, e-mailgebruik, e-mailtraining, effectief mailen, organizing, Outlook, timemanagement, ToDo-map, waan van de dag, werkplanning

Joyce Bilal-Hovestad

Zakelijk professional organizer

 Sloetmarke 10       

8016 CG Zwolle                                                                       

☏ 06 - 2443 7216     

✉ info@organiserenmeteffect.nl 

linkedin facebook twitter