Jeika Bredewold

Joyce interviewt: Jeika Bredewold, ondernemer en organisator

Samen met haar man Gerben runt ze een full service reclamebureau met eigen drukkerij, heeft ze een gezin met 4 kinderen tussen de 5 en 10 jaar oud, is trotse eigenaresse van een Rhodesian Ridgeback die binnenkort voor de tweede keer een nestje pups krijgt, voorzitter van de schoolraad, actief in het jeugdwerk van de kerk en bestuurslid van de bedrijvenkring. Reden voor mij om eens aan Jeika te vragen hoe ze al deze rollen – ogenschijnlijk zonder enige moeite – vervult.

Jeika groeide langzaam het bedrijf in. “De drukkerij is opgericht door mijn schoonouders. Sinds dat ik Gerben ken, inmiddels 20 jaar, ben ik betrokken bij het bedrijf. Negen jaar geleden namen Gerben en ik de drukkerij officieel over en kwam de reclamestudio erbij. Zeven jaar geleden heb ik mijn werk als vastgoedadviseur opgezegd en ben aan de slag gegaan binnen ons bedrijf. Dan moet je altijd maar afwachten hoe het gaat. Of de samenwerking loopt. Maar dat gaat heel goed. Vanaf het begin hebben we de taken verdeeld. Gerben is verantwoordelijk voor de reclamestudio en ik voor het team, de drukkerij en alle algemene zaken. Dat doen we natuurlijk niet alleen. We hebben een goed team dat al jaren op elkaar ingespeeld is. Het pand is groot genoeg, zodat Gerben en ik elkaar niet de hele dag op elkaars lip zitten. We hebben elkaar nog genoeg te vertellen ’s avonds.”

“De kinderen zijn mijn graadmeter.”

Niet alleen op kantoor, maar ook thuis is Jeika een ster in regelen, organiseren en plannen. “Hoe onze kinderen het doen, is mijn graadmeter. Ze zijn heel flexibel en het gaat goed met ze. Ik werk drie dagen op kantoor; elke woensdag en vrijdagmiddag ben ik thuis met de kinderen. Heel tof, die dagen. Onze oudste ging vanaf zijn geboorte op mijn werkdagen naar een gastouder en de andere kinderen volgden later ook. Daar hebben we het ook erg mee getroffen. Inmiddels zitten ze allemaal op school en hebben we alleen nog 2 dagen per week naschoolse opvang nodig. Een keer per week past oma op na schooltijd. Daar boffen we ook enorm mee. De opa’s en oma’s wonen dichtbij, zijn goed gezond en vinden het leuk om af en toe bij te springen. Verder is het thuis echt teamwerk; Gerben en ik doen het samen. De vakanties lossen we samen op. Als Gerben ’s ochtends vroeg begint, los ik hem later af en komt hij thuis. En andersom. Ik vind het ook genoeg op een bepaald moment.”

Hondenfokker

“Morgen rijd ik met een vriendin naar München om een dekreu te bekijken. Sinds kort ben ik officieel fokker van Rhodesian Ridgebacks met een eigen website en vermelding bij de Ridgeback-vereniging. Onze hond heeft al een keer een nestje met 11 pups gehad en binnenkort gaan we voor een tweede nestje. Dat fokken is wel echt mijn eigen ding, echt genieten. Daar krijg ik energie van.”

Taken in huis

De taken in huize Bredewold worden verdeeld. Er wordt alleen wekelijks een beroep gedaan op een schoonmaakhulp. “De tuin doe ik graag zelf, dat is echt ontspanning. Als mijn moeder oppast kookt ze ’s avonds voor ons. Dat is heel fijn. De rest van de week koken we zelf.”

Mijn werk gaat wel door.

Het werk van Jeika is niet echt tijdgebonden. Dat maakt haar flexibel. “Het is fijn dat het bedrijf doordraait, ook als ik er niet ben. De mensen weten precies wat ze moeten doen. Ik heb een vrije functie waardoor ik makkelijk op andere tijden kan werken. Ik vind het heerlijk om een avond op de zaak te werken. De telefoon gaat niet, er zijn geen collega’s. Maar ik kan bijvoorbeeld ook op een werkdag tussendoor even naar school voor een gesprek voor de schoolraad.” Van stress heeft Jeika weinig last. “Dat heeft weinig zin. Ik probeer altijd alles van de positieve kant te zien. Soms zijn er weleens wat teveel  ballen om in de lucht te houden. Maar dan denk ik altijd: blik op oneindig en keep going.

Steentje bijdragen

“Ik vind het belangrijk om mijn verantwoordelijkheid te nemen. Daarom ben ik voorzitter van de schoolraad en zet ik me in voor de jeugd van onze kerk. Ontzettend leuk om te doen. Ons bedrijf zit al jaren op dit bedrijventerrein. Ik vind het mooi om dan iets terug te doen, bijvoorbeeld als bestuurslid van de bedrijvenkring. Daarnaast was dit voor mij in het begin een mooie manier om mijn netwerk uit te breiden. Ik kende niemand en niemand kende mij.”

Ontspanning

Ondanks haar vele bezigheden vindt Jeika het belangrijk om goed voor zichzelf te zorgen. “Een ander doet het niet voor je. Ik spreek regelmatig af met vriendinnen. Volgende week ga ik 2 nachten naar een vriendin in Frankrijk. Heerlijk even tijd voor mezelf. Maar ik geniet ook erg van hardlopen, tuinieren, de kinderen aanmoedigen bij hun sport of gewoon een avondje met manlief op de bank.”

De gouden tip van Jeika

“Houd focus. Onderscheid de hoofdzaken van de bijzaken en zorg dat je de dingen om het werk heen, zoals het thuisfront, goed regelt. Ik werk regelmatig een avondje op de zaak. Dan is het heerlijk rustig en kan ik flink wat meters maken.”

Je vindt meer informatie over het bedrijf van Jeika op Bredewold. Creatie, Web & Print.

 

Joyce Bilal-Hovestad

Zakelijk professional organizer

 Sloetmarke 10       

8016 CG Zwolle                                                                       

☏ 06 - 2443 7216     

✉ info@organiserenmeteffect.nl 

linkedin facebook twitter